Inloopavond Talmalaan vragen en antwoorden
In september 2022 hebben wij een inloopavond georganiseerd voor bewoners van het gebied. De vragen en opmerkingen die we hebben ontvangen en onze reactie daarop vindt u op deze pagina.
De invalidenparkeerplaats die er nu is blijft tijdens de werkzaamheden op een bereikbare plek zo dicht mogelijk bij uw woning. Dit spreken we op deze manier ook af met de aannemer.
De Prins Bernhardlaan is een weg met veel hoogteverschil en daardoor hogere snelheden. Om deze reden leggen we een plateau aan op de aansluiting met de Rembrandtlaan.
We gaan hier de inrichting aanpassen zodat de situatie duidelijker wordt. We kijken wat mogelijk is met de ruimte die er is.
Op dit moment is er tussen de Rubenslaan en de Frans Halslaan een parkeerverbod aan de oneven kant. Aan de Frans Halslaan en de van Goyenlaan is een parkeerverbod aan de even kant. Vanaf de Rembrandtlaan tot aan het spoor is er ook een parkeerverbod aan de even kant. In de tekening hebben we nu door het verplaatsen en versmallen van de rijbaan een aantal verhoogde parkeervakken op het trottoir kunnen zetten. Op de plekken waar nieuwe bomen komen maken we ook plantvakken. Hierdoor verwachten wij dat het minder nodig en minder aantrekkelijk wordt om aan twee kanten te parkeren.
Aansluitend op het pad tegenover nummer 16 wordt een drempel aangelegd. Daarnaast halen we in de speeltuin de poort aan de kant van de parkeerplaats weg. Het hek maken we hier dicht zodat kinderen minder gebruik maken van dit pad. Het lijkt ons wel goed om het pad te houden voor een verbinding naar de parkeerplaats.
Er zijn overal aan het begin en einde van de straat borden geplaatst. Dit is een kwestie van gedrag. Het heeft geen zin om elke 50 meter een herhalingsbord plaatsen. Hier kunnen we helaas niets aan doen.
Op de plek waar de werkzaamheden zijn kunt u tijdelijk niet parkeren. Tijdens de uitvoering zal u wat verder moeten lopen naar uw woning en zal het op bepaalde tijdstippen zoeken zijn naar een plekje. Dit kan helaas overlast geven. Hiervoor vragen wij uw geduld en begrip. We proberen deze overlast zo klein mogelijk te maken door het project in verschillende stukken uit te voeren. Zodra de werkzaamheden klaar zijn kunt u er ook weer parkeren.
De Paulus Potterlaan en de Pieter de Hooghlaan zijn woonstraten. De maximumsnelheid is 30 kilometer per uur. Wij vinden het belangrijk dat weggebruikers aan de inrichting kunnen zien welk rijgedrag van ze wordt verwacht. Om deze reden leggen we plateaus aan. We gaan geen plateaus uit het ontwerp schrappen.
De langsparkeervakken worden twee meter breed gemaakt. Dit is de gebruikelijke breedte en is iets breder dan de vakken die er nu liggen.
Wij verwachten dat er voldoende parkeergelegenheid is.
We leggen op de Rembrandtlaan één drempel aan. Het is een woonstraat. De maximumsnelheid is 30 kilometer per uur. Wij vinden het belangrijk dat weggebruikers aan de inrichting kunnen zien welk rijgedrag van ze wordt verwacht. Andere bewoners hebben om meer drempels gevraagd. Daarom blijft de drempel in het ontwerp.
We leggen op de Pieter de Hooglaan twee plateaus aan, waaronder op de aansluiting met de Paulus Potterlaan. Het is een woonstraat. De maximumsnelheid is 30 kilometer per uur. Wij vinden het belangrijk dat weggebruikers aan de inrichting kunnen zien welk rijgedrag van ze wordt verwacht. Daarom leggen we dit plateau wel aan.
De Talmalaan wordt geen éénrichtingsverkeer. Wij kiezen ervoor om in principe geen eenrichtingsverkeer in te voeren. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het verkeer zich naar andere wegen verplaatst waardoor het daar weer drukker wordt. Daarnaast is onze ervaring éénrichtingsverkeer ervoor zorgt dat automobilisten harder rijden, omdat er geen tegenliggers zijn.
Is uitgevoerd.
We moeten zowel op de inrit van 21a als op de inrit van 21 aansluiten. De inrit van nummer 21 ligt een stuk lager dan de inrit van 21a, hier blijft dus een steile overgang noodzakelijk.
Het deel van de Bernhardlaan vanaf de Irenelaan naar de Julianalaan staat op de planning om in de toekomst ook te vervangen. Het deel tussen de Irenelaan en de Beatrixlaan wordt binnen dit project aangepakt.
Op dit moment is er een groot hoogteverschil tussen de straat en de inrit. We gaan kijken naar een goede oplossing waarbij het trottoir ook niet heel schuin gemaakt moet worden.
De achterpaden van de Talmalaan zijn geen eigendom van de gemeente en worden daarom ook niet onderhouden door de gemeente. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de bewoners.
Aan de kant van nummer 17 gaan we de uitrit op het openbare terrein in lijn maken met de inrit op eigen terrein. Aan de kant van nummer 15 blijft de inrit haaks op de weg.
Hier zijn wij ook zeker voorstander van. Naast groen moeten we ook andere dingen kwijt in de openbare ruimte zoals bijvoorbeeld parkeerplaatsen of trottoir. In het ontwerp hebben wij zoveel mogelijk groen gezet. Zo hebben we beplantingsvakken toegevoegd onder de nieuw aan te planten bomen langs de Talmalaan 21-29. Dit lukt helaas niet bij de bestaande grote beuken door de bomen in de buurt en de vele wortels hiervan.
De vier bomen die in dit project aan de Bernhardlaan worden geplant zijn zuilvormige bomen. Dat wil zeggen dat de kroon minder breed wordt en er hierdoor dus ook minder schaduwvorming ontstaat. Voor een prettig leefklimaat en minder hittestress willen we wel graag groen opnemen in de straat.
In verband met de grote bomen heeft beplanting direct onder deze bomen weinig kans van slagen. Daarom kunnen we hier helaas geen dichte beplanting zetten. We maken wel plantvakken onder de bomen die we nieuw planten.
Aan de even kant van de straat waar de grote beuken zijn verwijderd komt geen beplanting terug. Het trottoir wordt aan deze kant smaller. De weg wordt opgeschoven om de bomen aan de overzijde meer groeiruimte te geven. Door het versmallen van het trottoir is aan de even kant geen plek meer voor beplanting.
Op plekken waar er zicht over de beplanting nodig is zetten we lage beplanting. Waar het kan kiezen we voor hogere beplanting. Op deze manier blijft het beeld wat we willen ook zonder snoeien in stand.
In verband met schaduw op de zonnepanelen hebben we een ander soort gekozen. We planen hier een Magnolia Kobus
Door de bomen die er staan lukt het niet om een voetpad te maken. Langs de Talmalaan kunt u wel over het voetpad lopen en de hond uitlaten. Het voetpad langs de Talmalaan verplaatsen we waardoor er meer ruimte ontstaat voor de honden.
Er is niet voldoende ruimte in de Rembrandtlaan voor beuken. Daarom hebben we hier voor een kleine boomsoort is gekozen.
Een Magnolia kobus vinden wij geschikt als straatboom. Omdat de Magnolia nu ook in de Rembrandtlaan staat vullen wij gaten aan de oneven kant aan met Magnolia kobus. Waar het kan maken we meer groeiruimte voor de bomen.
Ja, een kleine boom past op deze locatie.
We schuiven de boom een klein beetje op in verband met de ruimte voor de inrit van nummer 19.
Hier planten we lage heesters. Voor de woningen planten we struikklimop Hedera helix 'Arborescens' (twee meter breed) en aan de kant van de weg Spiraea japonica 'Golden Princess'.
We houden rekening met de plekken waar nu zonnepanelen liggen. In de Pieter de Hooghlaan zijn de nieuw te planten bomen in het plan daarom kleine bomen als een sierappel en sierkers.
De meeste lantaarnpalen blijven staan. Een paar verplaatsen we omdat deze in de kroon van bomen staan. De lantaarnpaal voor Talmalaan 32 blijft staan. Deze is belangrijk in verband met het verlichten van de kruising met de Jan Steenlaan.
Het regenwater vanaf de openbare ruimte koppelen we af van het bestaande riool. Dit vangen we apart op. Het regenwater vanaf de openbare ruimte zakt daardoor straks direct de grond in. Hierdoor wordt de opvang van het regenwater beter.
Hemelwater wat in de openbare ruimte valt wordt in het project apart opgevangen en zakt in de bodem. Het afkoppelen van hemelwater vanaf de daken wordt niet binnen het project gedaan. Als u dit wilt doen moet het hemelwater in de eigen tuin verwerkt te worden. Hiervoor is wel subsidie beschikbaar vanuit de gemeente. Op de pagina Subsidies is hier informatie over te vinden. Vanuit de gemeente zijn ook een afkoppelcoach en een beleidsadviseur water beschikbaar die gratis advies op maat kunnen geven voor het afkoppelen. U kunt hen bereiken via het algemene telefoonnummer van de gemeente 035 - 609 34 11(Verwijst naar een telefoonnummer).
De riolering wordt in alle straten binnen de projectgrenzen vervangen. Dit is inclusief de huisaansluitingen tot aan de erfgrens.
Voor dit project wordt op de website van de gemeente actuele informatie gedeeld. Deze wordt in de voorbereiding en tijdens de werkzaamheden bijgewerkt. Voor de start van de uitvoering krijgen alle bewoners nog een brief. Ook worden de werkzaamheden per straat aangekondigd.
De gemeente heeft een overeenkomst met een exploitant voor laadpalen. Hier zijn afspraken mee gemaakt voor het plaatsen van laadpalen voor een zo goed mogelijke verdeling door de gemeente. Er worden alleen laadpalen geplaatst als er een concrete aanvraag voor gedaan wordt in de buurt.
Stedin gaat voor de start van het project van de gemeente het elektriciteitsnet verzwaren.
We willen zo weinig mogelijk obstakels in het trottoir zetten. Op deze plek heeft de paal geen verkeerskundige functie. Daarom plaatsen we dit paaltje niet terug.
Voor de start van de werkzaamheden worden bouwkundige opnames gemaakt. Tijdens de werkzaamheden wordt zoveel mogelijk geprobeerd om de trillingen te beperken.
Op de plek van een groot aantal kruisingen maken we plateaus. Hier leggen we de verlaagde steen langs de band niet aan. Ook proberen we bij verlaagde oversteken hier rekening mee te houden. Wel is deze verlaagde afwatergoot wel noodzakelijk voor een goede afwatering. Het gootje leggen we dus wel aan.