Het verhaal van restaurant de Smickel en hotel Kontakt der Kontinenten

Vandaag de verhalen van Pannenkoekenrestaurant de Smickel en Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten die een aantal Oekraïense werknemers uit Soest hebben aangesteld in hun bedrijf.

René Giel: “Oekraïners aannemen is een win-winsituatie”

Bij conferentiehotel Kontakt der Kontinenten begon de kennismaking met Soesterse Oekraïners al voordat er überhaupt sprake was van banen vinden. “We waren gevraagd als opvanglocatie en lang was onduidelijk wanneer er mensen zouden komen,” vertelt directeur René Giel. “Tot we ineens een telefoontje kregen dat er nú een groep op weg was vanuit de Jaarbeurs in Utrecht. Wat schrijnend was om te zien was dat ze amper iets bij zich hadden, wat boodschappentassen met kleren maar bij lange na niet genoeg. We hebben toen een inzamelingsactie opgezet en binnen een paar dagen leek het hier wel een kringloop. Hartverwarmend hoeveel mensen wilden helpen.”

Missiehuis

Volgens René zit het openstaan voor iedereen in de aard van het beestje. “We zijn van oorsprong een missiehuis waar priesters werden opgeleid. Maar als Conferentiehotel zijn kinderen niet je primaire doelgroep, dus het is even wennen als die door de gangen fietsen en spelen in het restaurant. De andere gasten vonden dat overigens prima, en de Oekraïense gasten zijn behandeld als iedere andere gast. Alleen omdat ze langer blijven leer je elkaar beter kennen. Dan komt ook ter sprake dat mensen graag willen werken, en in de horeca zijn er in de huidige arbeidsmarkt natuurlijk de nodige mogelijkheden.”

Inburgeren tussen de pannenkoeken

Ook Pannenkoekenboerderij De Smickel kreeg al snel de vraag of er werk was. Bedrijfsleider Nancy Nieuwenhuis: “Op het Griftland College was er bijvoorbeeld een project waar leerlingen extra lessen kregen van docenten. De oudere leerlingen waren op zoek naar een bijbaantje, zes weken zomervakantie is lang als je hier verder niets hebt. Van die groep hebben we ongeveer drie mensen aangenomen, een werkt hier nog. Daarnaast hebben we ook andere Oekraïners in dienst, bijvoorbeeld in de keuken.

Gemotiveerd

Voor René en Nancy zijn hun nieuwe Oekraïense collega’s welkome arbeidskrachten. René: ,,Het gaat economisch beter dus we hebben wel wat vacatures bij Kontakt der Kontinenten. Het zijn goed gemotiveerde, welwillende medewerkers die ook willen integreren. En als ze later toch terug of ergens anders heen gaan? Daar zijn we flexibel in, we hebben er nu de voordelen van.”

Ook bij De Smickel investeren ze graag in de nieuwe medewerkers. “Kijk naar jezelf, als jij je land uit moet dan ben je toch ook blij als je snel kunt werken, en daarmee wat kunt verdienen en integreren? Iedereen is bij ons welkom, we kunnen nog steeds mensen gebruiken. Zéker pannenkoekenbakkers, want dat is echt een vak waar we je graag voor opleiden!”