Handel in tweedehands goederen

Koopt en verkoopt u tweedehands goederen? Dan moet u alles vastleggen in het Digitaal Opkopers Loket (DOL). U moet zich eerst aanmelden als handelaar in het opkopersregister.

Aanmelden in DOL

Via het Digitaal Opkopersregister krijgt u een account. De gemeente en politie ontvangen hiervan een melding. De gemeente neemt, ter controle, per e-mail contact met u op.

Registreren inkoop en verkoop

Iedere keer dat u iets koopt of verkoopt, moet u dit in het loket verwerken.

  • U noteert onder andere het merk, type en serienummer
  • U noteert welke producten u aan wie heeft verkocht
  • Alles wat u koopt en registreert, moet u zeven dagen bewaren, voordat u het mag verkopen

De politie krijgt automatisch bericht wanneer u een product invoert dat als gestolen geregistreerd staat in de database van gestolen goederen.

Waarom een opkopersregister?

Door dit register is de kans kleiner dat u gestolen goederen opkoopt. En de politie krijgt informatie, waardoor criminelen eerder opgespoord kunnen worden.

Voor wie is DOL

Opkopers en handelaren in gebruikte goederen zijn verplicht zich te registeren in het landelijke systeem. Het gaat om bijvoorbeeld tweedehands auto’s of mobiele telefoons, laptops of sieraden.  

Het Digitaal Opkopers Loket voldoet aan de wetgeving van Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De gemeente bewaard uw gegevens. Deze zijn alleen toegankelijk voor functionarissen van de gemeente en de politie.