Onze trouwambtenaren

In Soest zijn vijf trouwambtenaren die huwelijken kunnen voltrekken en partnerschappen kunnen registreren. Zij zijn Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS).

De trouwambtenaren in Soest

Van links naar rechts en van boven naar onder:
Joke Erasmus-Kooiman, Marlies Kruizenga, Richard Westerhof, Gerdie Hooijer-van Kooten en Helen van der Veldt-IJzerman

Een ceremonie op maat

Elk bruidspaar is uniek en daarom maken de trouwambtenaren van elke huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie iets bijzonders. Of het nu gaat om een intieme ceremonie met een select groepje familieleden en vrienden of een uitbundige ceremonie met een groot gezelschap: de ceremonie komt tegemoet aan de verwachtingen van het bruidspaar en hun gasten.

Een ceremonie is een bijzondere gebeurtenis, met een lach en misschien een traan, een terugblik en vooral een blik vooruit. De trouwambtenaren vinden het een eer hieraan bij te dragen.

Er is ook ruimte voor gastsprekers tijdens de ceremonie. Iemand uit uw familie- of vriendenkring kan, eventueel met hulp van de trouwambtenaar, actief
bijdragen aan de ceremonie.

Hoe werkt het?

De trouwambtenaar neemt uiterlijk drie weken voor uw trouw- of partnerschapsregistratiedag contact met u op om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek.
Tijdens dat gesprek neemt de trouwambtenaar de hele ceremonie met het bruidspaar door. Bij een eenvoudige ceremonie (m.i.v. 01-01-2018) vindt geen kennismakingsgesprek plaats. De ceremonie kan in meerdere talen plaatsvinden.

Tolk

Spreekt een van de partijen geen Nederlands, Duits, Engels of Frans? Dan moet het bruidspaar zelf voor een beëdigd tolk Nederlands zorgen. De plechtigheid kan niet doorgaan als er geen tolk aanwezig is. Voor de getuigen geldt dat deze in ieder geval moeten kunnen begrijpen wat er gebeurt.

Zelf een trouwambtenaar kiezen

U kunt ook een benoemd, beëdigd en actief buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand uit een andere gemeente kiezen. U dient minimaal acht weken voor de huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie een verzoek in via het formulier eenmalige benoeming (pdf, 69 KB). Hier zijn wel kosten aan verbonden. Lees de voorwaarden in de toelichting in het formulier.

Wat u verder moet weten

  • De kosten voor deze benoeming worden bij het bruidspaar/de partners in rekening gebracht.
  • Om de kwaliteit te waarborgen is er voor gekozen om alleen personen toe te laten die op dit moment in dienst zijn van een gemeente.
  • Bij de ceremonie is onze eigen buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand aanwezig.
  • De gemeente Soest betaalt niet voor de verrichtingen van de te benoemen ambtenaar.
  • Wordt aan alle voorwaarden voor het verzoek voldaan? Dan stuurt de ambtenaar van de burgerlijke stand het benoemingsbesluit naar de benoemde ambtenaar.

Kosten eigen trouwambtenaar

  • € 73 (tarief 2018)