Paspoort of identiteitskaart kwijt of verloren

Bent u uw paspoort of identiteitskaart kwijt? Of is uw paspoort of identiteitskaart gestolen? Geef dit zo snel mogelijk aan ons door. Dit is nodig om misbruik ervan te voorkomen.

Stap 1: Verklaring online invullen

U kunt een verklaring van vermissing zelf en eenvoudig online invullen. Dit doet u voorafgaand aan uw afspraak voor een nieuw paspoort of identiteitskaart. U heeft hiervoor uw eigen DigiD nodig. U kunt het niet voor iemand anders doorgeven. Dat geldt ook voor kinderen. Zijn er meerdere reisdocumenten kwijt of gestolen? Geef de vermissing dan per document door.

Kunt u de vermissing niet online doorgeven? Maak dan een afspraak aan de balie.

Inloggen met DigiD Verklaring van vermissing invullen

Stap 2: Afspraak paspoort of ID-kaart maken

Nadat u de verklaring van vermissing online heeft ingevuld, kunt u een nieuw reisdocument aanvragen. Hiervoor maakt u een afspraak.

Dit doet u via de pagina 'Paspoort of identiteitskaart aanvragen en ophalen'. Kies vervolgens voor een afspraak paspoort of afspraak identiteitskaart.

Wat neemt u extra mee?

  • Alle nog wel in uw bezit zijnde reisdocumenten
  • Bij diefstal of verlies in het buitenland: het bewijs van aangifte van de plaatselijke politie

Verklaring aan de balie invullen

U kunt ook een verklaring van vermissing invullen aan de balie bij de aanvraag van een vervangend paspoort of identiteitskaart. Houd er rekening mee dat de afspraak dan langer duurt.

Maak hiervoor een afspraak 'reisdocument met verklaring van vermissing.'

Afspraak reisdocument met vermissing

Is uw reisdocument gestolen of kwijt en moet u de volgende dag op reis? U kunt een spoedaanvraag doen tot 14.00 uur. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

Uw aanvraag duurt langer als:

  • u meerdere identiteitsbewijzen bent kwijtgeraakt in de afgelopen 5 jaar en extra onderzoek nodig is
  • uw reisdocument in een andere gemeente is afgegeven

Lukt een spoedaanvraag niet meer? Wellicht komt u in aanmerking voor een nooddocument. Een nooddocument wordt niet door de gemeente Soest uitgegeven, maar door de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Vindt u alsnog uw oude paspoort of identiteitskaart? Lever deze dan in bij uw gemeente. Dit document is niet meer geldig en het gebruik van een teruggevonden paspoort is strafbaar. De gemeente vernietigt het document om fraude en misbruik te voorkomen.