Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Een paspoort of identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan bij uw gemeente. Staat u ingeschreven in de gemeente Soest? Dan kunt u hier een paspoort of identiteitskaart aanvragen en ophalen. Hiervoor maakt u een afspraak.

Voorwaarden

  • U staat ingeschreven in de gemeente Soest.
  • Bent u nog geen Nederlander? Regel dit dan eerst via Nederlander worden, of vraag een vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort aan.
  • Bij de aanvraag van een nieuw reisdocument, levert u uw oude in. Is er eentje kwijt, gestolen of verloren? Dan vult u éérst een verklaring van vermissing in voordat u een afspraak maakt.
  • Uw kind moet altijd mee bij het aanvragen en afhalen van zijn/haar eigen reisdocument. Lees ook de extra voorwaarden voor kinderen onder de 18.

Wat neemt u mee tijdens uw afspraak

  • Een pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden en voldoet aan de eisen van de rijksoverheid.
  • Geld: u betaalt bij de aanvraag, bij voorkeur pinnen.
  • Alle geldige en verlopen paspoorten en identiteitskaarten die u heeft. Ook eventuele buitenlandse reisdocumenten als u meer nationaliteiten heeft dan alleen de Nederlandse. Is er eentje kwijt? Vul dan éérst een verklaring van vermissing.

Voorwaarden kinderen tot 18 jaar

Bij de aanvraag van een identiteitskaart voor een kind jonger dan 12 jaar en voor de aanvraag van een paspoort voor een kind tot 18 jaar geldt:

  • Komen beide ouders/gezaghebbers mee met het kind? Neem dan allebei uw identiteitsbewijs mee.
  • Komt er 1 ouder/gezaghebber mee? Neem dan uw eigen identiteitsbewijs mee. Neem ook (een kopie van) een geldig identiteitsbewijs en een ingevulde toestemmingsverklaring (pdf, 53 KB) mee van de andere ouder/gezaghebber. 
  • Komt de wettelijke voogd mee en bent u geen ouder van het kind? Neem dan uw identiteitsbewijs mee en een uittreksel van het gezagsregister of de beschikking van de rechtbank.

Afspraak maken

Lees eerst de voorwaarden voordat u een afspraak maakt. Een afspraak maakt u eenvoudig online via de onderstaande afspraakbuttons. Kies een datum en tijdstip.

Paspoort aanvragen ID-kaart aanvragen

Aangevraagd reisdocument ophalen

U kunt uw paspoort of identiteitskaart vanaf de zesde werkdag na aanvraagdatum persoonlijk ophalen bij de receptie. Hiervoor maakt u eerst een afspraak.

Heeft u een reisdocument aangevraagd voor uw kind? Dan moet uw kind ook mee bij het ophalen. Neem ook uw eigen identiteitsbewijs mee.

Afspraak reisdocument ophalen

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort of identiteitskaart snel nodig? Maak dan een afspraak om uw reisdocument met spoed aan te vragen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra, maar uw reisdocument ligt dan sneller voor u klaar. Doet u de aanvraag voor 14.00 uur? Dan kunt u uw paspoort of identiteitskaart meestal de volgende werkdag of in ieder geval na 2 werkdagen ophalen.

Kunt u op korte termijn online geen afspraak meer maken? Bel ons dan op voor het maken van een afspraak. Dit kan op werkdagen tussen 08.30 en 12.30 uur via 035-609 34 11.

Kosten

Soort reisdocument Kosten (euro)
Paspoort vanaf 18 jaar 83,85
Paspoort tot 18 jaar 63,40
Identiteitskaart vanaf 18 jaar 75,80
Identiteitskaart tot 18 jaar 40,90
Extra kosten spoedaanvraag 57,05

Reizen met kinderen

Reist u met kinderen naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan zij? Of bent u niet de ouder van het kind? Dan kan dit problemen opleveren bij de identiteitscontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of dat u toestemming heeft om met het kind te reizen. Dit regelt u bij de Koninklijke Marechaussee.