Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Een paspoort of identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan bij uw gemeente. Staat u ingeschreven in de gemeente Soest? Dan kunt u hier een paspoort of identiteitskaart aanvragen en ophalen. 

U maakt hiervoor twee afspraken:

 • een afspraak om een paspoort of identiteitskaart aan te vragen
 • een afspraak om een paspoort of identiteitskaart op te halen. Dit kan vanaf de zesde werkdag na uw aanvraag

Voorwaarden

 • U staat ingeschreven in de gemeente Soest.
 • Bent u nog geen Nederlander? Regel dit dan eerst via Nederlander worden, of vraag een vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort aan.

Wat neemt u mee tijdens uw afspraak

 • Een pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden en voldoet aan de eisen van de rijksoverheid.
 • Alle geldige en verlopen paspoorten en identiteitskaarten die u heeft. Ook eventuele buitenlandse reisdocumenten als u meer nationaliteiten heeft dan alleen de Nederlandse. Is er eentje kwijt? Vul dan éérst een verklaring van vermissing in.
 • Geld: u betaalt bij de aanvraag, bij voorkeur pinnen.
 • Uw kind moet altijd mee bij het aanvragen en ophalen van zijn/haar eigen reisdocument. Lees ook de extra voorwaarden voor kinderen onder de 18.

Voorwaarden kinderen tot 18 jaar

Bij de aanvraag van een identiteitskaart voor een kind jonger dan 12 jaar en voor de aanvraag van een paspoort voor een kind tot 18 jaar geldt:

 • Komen beide ouders/gezaghebbers mee met het kind? Neem dan allebei uw identiteitsbewijs mee.
 • Komt er 1 ouder/gezaghebber mee? Neem dan uw eigen identiteitsbewijs mee. Neem ook (een kopie van) een geldig identiteitsbewijs en een ingevulde toestemmingsverklaring (pdf, 53 KB) mee van de andere ouder/gezaghebber. 
 • Komt de wettelijke voogd mee en bent u geen ouder van het kind? Neem dan uw identiteitsbewijs mee en een uittreksel van het gezagsregister of de beschikking van de rechtbank.

Afspraak maken aanvragen

Lees eerst de voorwaarden voordat u een afspraak maakt. Een afspraak maakt u eenvoudig online via de onderstaande afspraakbuttons. Kies een datum en tijdstip.

Paspoort aanvragen Identiteitskaart aanvragen

Afspraak maken ophalen

Uw paspoort of identiteitskaart ligt zes dagen na uw aanvraag klaar, maak voor het ophalen een afspraak:

Uw paspoort of identiteitskaart is klaar

Heeft u een paspoort of identiteitskaart aangevraagd voor uw kind? Dan moet uw kind ook mee bij het ophalen. Neem ook uw eigen identiteitsbewijs mee.

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort of identiteitskaart snel nodig? Maak dan een afspraak om dit met spoed aan te vragen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra, maar uw paspoort of identiteitskaart ligt dan sneller voor u klaar. Doet u de aanvraag voor 14.00 uur? Dan kunt u uw paspoort of identiteitskaart meestal de volgende werkdag of in ieder geval na twee werkdagen ophalen.

Kunt u op korte termijn online geen afspraak meer maken? Bel ons dan op voor het maken van een afspraak. Dit kan op werkdagen tussen 08.30 en 12.30 uur via 035-609 34 11.

Kosten

Soort reisdocument Kosten (euro)
Paspoort vanaf 18 jaar 83,85
Paspoort tot 18 jaar 63,40
Identiteitskaart vanaf 18 jaar 75,80
Identiteitskaart tot 18 jaar 40,90
Extra kosten spoedaanvraag 57,05

Reizen met kinderen

Reist u met kinderen naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan zij? Of bent u niet de ouder van het kind? Dan kan dit problemen opleveren bij de identiteitscontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of dat u toestemming heeft om met het kind te reizen. Dit regelt u bij de Koninklijke Marechaussee.