Gemeentelijke gebouwen
De gemeente is niet alleen eigenaar van het gemeentehuis, maar van heel veel gebouwen die een functie hebben voor inwoners zoals scholen, sportkantines en kleedkamers en buurthuizen. De gemeente verhuurt die aan partijen die bijdragen aan een gemeentelijk beleidsdoel zoals onderwijs, welzijn, kunst en cultuur en sport.
Als eigenaar is de gemeente aan zet om deze gebouwen goed te isoleren en toe te werken naar aardgasvrij. Ook is de gemeente degene die beslist of er zonnepanelen op het dak komen. Vaak is de gemeente ook eigenaar van de gronden er omheen, bijvoorbeeld van het schoolplein of de voetbalvelden. Voor deze gronden heeft de gemeente weer andere doelstellingen als het gaat om vergroenen. Zowel het aardgasvrij maken als het vergroenen doen we in overleg met de huurders en gebruikers van de panden.
De afgelopen jaren is al veel gedaan om de CO2-uitstoot van onze organisatie te verminderen. Sinds 2017 maken we onze uitstoot inzichtelijk, toen hadden we een CO2-uitstoot van 1988,7 ton. In 2023 was de CO2-uitstoot van de gemeentelijke organisatie 377,3 ton CO2. Dat is 81 procent minder. In 2030 willen we 90 procent minder om in 2050 uiteindelijk op 0 uit te komen. Het grootste aandeel van onze gemeentelijke uitstoot is het aardgasverbruik van de gebouwen. Om die ambitie te halen moeten alle gebouwen aardgasvrij worden.