Wat doet de gemeente?

Als gemeente zijn we eigenaar van een groot aantal maatschappelijke gebouwen die we moeten verduurzamen. We zijn ook regelgever en we zijn als grootste werkgever van Soest zelf ook een bedrijf.

Maatschappelijk vastgoed

Als gemeente zijn wij eigenaar van maatschappelijke gebouwen zoals sportcomplexen en scholen. We hebben een routekaart voor de verduurzaming van het vastgoed gemaakt. Hierin staat in welk tempo we deze gebouwen gaan verduurzamen. Hierbij betrekken we onze huurders en maken we zoveel mogelijk gebruik van slimme oplossingen. Net zoals ondernemers en inwoners dat doen met hun eigen vastgoed.

Gemeente Soest als regelgever

Wij werken eraan om al ons beleid aan te laten sluiten op de doelstellingen van het Programma Energietransitie. Wij kijken daarbij natuurlijk naar de belangen voor de diverse gebieden.

Gemeente als bedrijf

Bij de gemeente Soest werken grofweg 230 medewerkers die van en naar hun werk reizen. In 2021 hebben we een nieuwe duurzame vervoersregeling voor onze organisatie en medewerkers opgesteld. We vervangen onze bedrijfswagens door elektrische auto's. En we leasen elektrische bedrijfsfietsen, zodat medewerkers eerder de fiets dan de auto pakken om naar een afspraak te gaan. Als tweede optie om naar afspraken te gaan is er een elektrische deelauto beschikbaar. Ook kopen we in en besteden diensten en werken aan. Bij aanbestedingen vragen we onze toeleveranciers om de duurzaamheid van hun bedrijfsvoering toe te lichten.

Daarnaast zijn we gecertificeerd voor de CO2-Prestatieladder, wat ons helpt om de CO2-uitstoot de monitoren en naar beneden te brengen. We zijn graag bereid om ervaringen te delen en gaan graag in gesprek met ondernemers die goede ervaringen hebben. Zo kunnen we samen leren en ontwikkelen.

Schone energie met 100 procent Nederlandse stroom

Het grootste verschil dat wij als gemeente kunnen maken is het inkopen van 100 procent Nederlandse groene stroom. Onze openbare verlichting, verkeerssystemen en bijvoorbeeld gemeentelijke gebouwen verlichten wij met Nederlands groen stroom.