CO2-Prestatieladder
De Nederlandse politiek heeft in het Klimaatakkoord een doel gesteld: in 2030 stoten we 55% minder CO2 uit dan we deden in 1990. Zo helpen we klimaatverandering te remmen. Zit er te veel CO2 in de lucht zit? Dan warmt de aarde sneller op. CO2 is namelijk een broeikasgas.
De gemeente Soest draagt ook bij aan het remmen van klimaatverandering. We willen het goede voorbeeld geven door zelf minder CO2 uit te stoten.
Dat doen we zo:
- We stoten 90% minder CO2 uit in 2030 dan in 2017.
- We besparen elk jaar 2% energie. Bijvoorbeeld door zuiniger gebouwen te verwarmen en zuiniger te rijden.
- We kopen 100% groene stroom in. Dat betekent dat de stroom die we gebruiken, wordt gemaakt uit windenergie.
Wat is de CO2-Prestatieladder?
De CO2-Prestatieladder is een soort meetlat. Het helpt ons om bewust te worden van onze uitstoot. En te begrijpen hoe wij die kunnen verminderen. Door de CO2-Prestatieladder weten we wat onze grootste uitstoters zijn.
We kijken naar de vervuiling die we veroorzaken van:
- Onze auto's en de ritten die we maken voor ons werk.
- Onze gebouwen waar we in werken, zoals het gemeentehuis.
- Onze andere gebouwen, zoals scholen of sporthallen.
- Het licht in de straat en de verkeerslichten.
Wat betekent gecertificeerd op niveau drie?
De CO2-Prestatieladder bestaat uit vijf niveaus. Gemeente Soest voldoet aan de eisen van niveau drie van de CO2-Prestatieladder. We controleren onze uitstoot ieder halfjaar. En jaarlijks onderzoeken wij hoe het gaat met ons energiebeleid en doel om onze uitstoot te verminderen.
Wilt u meer lezen over onze uitstoot en het CO2-Bewust Certificaat van niveau drie op de CO2-Prestatieladder? Kijk dan op de website van Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO).(Verwijst naar een externe website)
Wat is een CO2-footprint?
Hoeveel CO2 we uitstoten noemen we een CO2-footprint. Elk half jaar berekenen wij onze CO2-footprint. Hiermee krijgen wij een beter inzicht in onze uitstoot.