Straatgesprekken over duurzaam en energie
Om te leren hoe we inwoners het beste kunnen betrekken bij deze belangrijke transitie, heeft de gemeente Soest samen met partners de SOEN (Soester Energie) en EAS (Energie Actief Soest) straatgesprekken georganiseerd. De gemeente Soest stelt de behoefte van de inwoner centraal bij verduurzaming. De inzichten uit de straatgesprekken helpen ons om onze communicatie en dienstverlening te verbeteren. Samen met onze partners blijven we werken aan een effectieve aanpak om alle inwoners te betrekken bij de energietransitie.
Op diverse locaties in Soest, zoals winkelcentra en sportverenigingen, gingen gemeenteambtenaren en partners in gesprek met inwoners. Met een creatieve werkvorm werden vragen gesteld over energiebesparing, motivatie en belemmeringen. De gesprekken leverden waardevolle inzichten op.
Uit de gesprekken bleek dat inwoners grofweg in twee groepen zijn te verdelen: inwoners die al actief aan de slag zijn en inwoners voor wie het een ver-van-hun-bedshow is. Actieve inwoners zoeken zelfstandig informatie, vooral online en via buren. Zij hebben van de gemeente duidelijke informatie nodig over de mogelijkheden van verduurzaming, subsidies en techniek. Deze bewoners leren vooral ook van elkaar en zoeken ook de hulp van SOEN, EAS en andere initiatieven in Soest.
Niet-actieve inwoners vinden duurzaamheid soms een lastig onderwerp. Sommige inwoners vinden duurzaamheid betuttelend en worden er niet door gemotiveerd. Sommige mensen zien door alle informatie de mogelijkheden niet meer en missen duidelijke richting vanuit de overheid. Ook wil men liever niet de eerste zijn en wacht men liever af. Veel ouderen gaven aan dat het aan de volgende generatie is om het huis te verduurzamen.
Veel inwoners doen wel iets met duurzaam, zoals het scheiden van afval, tweedehandskleding kopen of de temperatuur een graadje lager zetten om te besparen. De kleine stappen die iedereen zet, zijn van waarde. Om bewoners te betrekken bij de energietransitie zijn heldere communicatie vanuit de overheid én hulp bij de eerste stappen, hoe klein ook, belangrijk. Een eerste stap leidt vaak tot een volgende stap.
We vroegen bewoners ook naar hun voorkeuren voor communicatie. De gemeentelijke website, wijkkrant en nieuwsbrief per post zijn de meest gewaardeerde informatiekanalen. Er is behoefte aan duidelijke signalen en informatie vanuit de overheid.
\We gebruiken de resultaten van de straatgesprekken om concrete acties te ontwikkelen. Denk hierbij aan het verbeteren van de informatievoorziening via de website en andere kanalen, of het organiseren van bijeenkomsten. Dat doet de gemeente Soest samen met allerlei partners en bewonersinitiatieven. Samen maken we Soest duurzamer!
