Hazepad en omgeving
De kwaliteit van de groene leefomgeving is belangrijk. Soms gaat het groen in kwaliteit achteruit en voldoet het beeld niet meer aan onze eisen. Dit geldt voor een deel van het groen op het Hazepad, Reespoor, Fazantpad, Reigerpad, Patrijsgang, Ganzetrek en een stukje Insingerstraat. Het groen in dit gebied is verouderd en ziet er minder fraai uit. Komende winter gaan we dit groen vervangen.
We vervangen het groen om meerdere redenen:
- Met het vervangen van bomen en beplanting voorkomen we dat we in één keer veel bomen verliezen of dat plantvakken kaal worden.
- Op tijd vervangen van beplanting en bomen zorgt er ook voor dat het onderhoud en beheer eenvoudig en betaalbaar blijft.
- Bij de nieuwe beplanting en bomen kiezen we voor verschillende soorten en zorgen we ervoor dat het regenwater goed in de bodem kan stromen. Hierdoor vergroten we de biodiversiteit, het aantal soorten dieren en planten, én de klimaatbestendigheid.
Omwonenden hebben input geleverd voor de plannen
Direct omwonenden hebben een brief met informatie over de groenrenovatie ontvangen. Zij konden tot 15 september reageren op de plannen. Binnengekomen suggesties hebben wij getoetst op haalbaarheid (o.a. aan het beschikbare budget en aan de mogelijkheden van de locatie) en draagvlak.
Iedereen die heeft gereageerd, heeft een persoonlijk antwoord van ons ontvangen. De haalbare suggesties hebben wij meegenomen in de aanpassing van de plannen.
De gemaakte aanpassingen zijn:
- Naast Patrijsgang 2 planten wij andere soorten en handhaven wij het pad langs de gevel.
- Naast Patrijsgang 14 kappen wij een beuk en planten een krentenboom.
- Naast Patrijsgang 11 planten wij de kale hoek van het plantvak in.
- Tussen Fazantpad 8 en 10 vervangen wij, naast de vijver, een treurwilg.
- We verwijderen naast Fazantpad 11 een jonge haagbeuk en planten hier een krentenboom.
- Naast Fazantpad 30 kappen wij een els en een es. Wij planten een haagbeuk en sierappel.
- Naast Fazantpad 46 vervangen wij meer beplanting.
- Naast Hazepad 16 planten wij meer rozen.
- Naast Hazepad 80 planten wij andere soorten.
- Voor Hazepad 96 planten wij geen boom, de lichtmast kunnen wij niet verplaatsen.
- Naast Hazepad kappen wij twee elzen en planten wij drie sierkersen.
- Naast Reespoor 49 planten wij een Japanse sierkers in plaats van een plataan.
- In het groenstrook voor Insingerstraat 37 laten wij een aantal struiken staan en planten wij een aantal vliegdennen.
- Voor de Insingerstraat 63 zaaien wij een plantvak in met een bloemrijk bermmengsel.
Omwonenden kunnen tot 15 november 2024 reageren op de gemaakte aanpassingen. Mogelijk passen we het plan nogmaals aan.
De renovatiekaart
Op de renovatiekaart staat welke bomen en welke beplanting wij willen behouden of vervangen. De groenbeheerders hebben gekeken naar de kwaliteit van al het groen in uw buurt. De uitkomst staat op de renovatiekaart. De input van omwonenden is in de aangepaste renovatiekaart verwerkt. De verklaringen van de symbolen en kleuren staan in de legenda links op de kaart.
- De beplanting in de oranje vakken vervangen we.
- De beplanting in de groene vakken behouden we.
- De beplanting in de paarse vakken vullen we aan met dezelfde beplanting die er nu staat.
- Bomen die we gaan kappen zijn met een rood symbool aangegeven.
- Bomen die we laten staan, zijn met een groen symbool aangegeven.
De gekleurde vakken op de renovatiekaart van het Hazepad en omgeving in Soest hebben verschillende betekenissen en geven specifieke werkzaamheden en aanpassingen aan. Hier is een overzicht van de belangrijkste gekleurde vakken en hun betekenissen:
- Gazon: Groenvakken waar gras wordt gezaaid.
- Gazon met bollen: Groenvakken waar gras wordt gezaaid en bloembollen worden geplant.
- Bloemrijke berm: Plekken waar een bloemrijk bermmengsel wordt gezaaid.
- Wintergroene heesters hoog: Plantvakken waar hoge wintergroene heesters worden geplant.
- Wintergroene heesters laag: Plantvakken waar lage wintergroene heesters worden geplant.
- Heesters hoog: Plantvakken waar hoge bladverliezende heesters worden geplant.
- Heesters laag: Plantvakken waar lage bladverliezende heesters worden geplant.
- Vaste planten: Plantvakken waar vaste planten worden geplant.
- Nieuwe groenvakken 5 cm lager maken dan naastgelegen verharding: Nieuwe plantvakken worden 5 cm lager gemaakt dan de naastgelegen verharding.
- Solitaire heester: Plantvakken waar solitaire heesters in het plantvak worden geplant.
- Bestaande boom: Locaties van bestaande bomen die behouden blijven.
- Nieuwe boom: Locaties waar nieuwe bomen worden geplant.
- Stobbe verwijderen: Locatie waar een stobbe wordt verwijderd.
- Opknappen speelplek met jaartal: Locatie van een speelplek met het jaartal wanneer deze wordt opgeknapt.
- Vogelbosje: Plantvakken waar vogelbosjes worden aangelegd.
- Verharding nieuw of herstraten: Plekken waar de bestrating wordt vernieuwd of opnieuw gelegd.
Deze vakken helpen bij het visualiseren van de verschillende werkzaamheden en aanpassingen die gepland zijn voor de renovatie van het Hazepad en de omliggende straten Reespoor, Fazantpad, Reigerpad, Patrijsgang, Ganzetrek en Insingerstraat (deels).
Beplantingsplan
Wij hebben soorten gekozen die goed groeien én goed te beheren zijn. We zorgen voor variatie: er komen wintergroene en bladverliezende planten, lage én hoge soorten planten en we planten ook veel vaste planten. In het aangepaste plan is de input van omwonenden verwerkt. De soorten en verklaringen van de afkortingen staan in de legenda links op het plan.
- Nieuwe bomen zijn met een blauw symbool aangegeven.
- Bomen die we laten staan, zijn met een groen symbool aangegeven.
- Vaste planten zijn met een paarse kleur aangegeven.
- Heesters en gazon zijn met een groene kleur aangegeven.
- Bermen zijn met een gele kleur aangegeven.
In het plan worden verschillende soorten beplanting en bomen genoemd die worden geplant zoals:
- Bomen:Krentenboompje, Rode esdoorn, Gele kornoelje, Boomhazelaar, Amberboom, Sierappel, Oosterse plataan, Sierkers, Sierpeer, Wilgbladige eik, Meelbes, Gewimperde linde.
- Heesters: Rode appelbes, Vlinderstruik, Kogelbloem, Witte kornoelje, Kornoelje, Dwergmispel, Struikklimop, Struikkamperfoelie, Glansmispel, Blaasspirea, Laurierkers, Bottelroos, Heesterroos, Gewone vlier, Spierstruik, Sneeuwbal.Vaste planten: Herfstaster, Vrouwenmantel, Ooievaarsbek, Kattenkruid, Persicaria, Salie, Hemelsleutel.
Vervangen bloembakken
De verhoogde bloembakken vervangen wij door verlaagde groenvakken.
Dit heeft meerdere voordelen:
- Het beeld wordt netter. De meeste bloembakken zijn beschadigd en niet meer fraai.
- De beplanting en de bomen verdrogen minder snel. Door de bloembakken te vervangen door verlaagde groenvakken, kan water makkelijker in het vak stromen.
- Het zicht op de weg wordt beter.
De kapvergunning is aangevraagd
Voor het kappen van bomen met een stamomtrek dikker dan 80 centimeter is een vergunning nodig. Belanghebbenden kunnen tegen de verlening van de vergunning bezwaar maken. Wij publiceren officiële bekendmakingen op www.overheid.nl(Verwijst naar een externe website).
Afkoppelen kolken van de riolering
Op verschillende plekken in deze buurt zien wij kansen om de kolken van de riolering af te koppelen. Deze kolken halen we weg of sluiten we af. Water wat in deze kolken zou stromen gaat dan niet meer naar de vijvers, maar vangen we op in de groenvakken. Hiervoor verlagen we de banden langs de rijweg of maken we een goot. In verlaagde groenvakken stroomt het water dan langzaam in de bodem. In het renovatieplan zijn de locaties die we aanpakken met een gele pijl aangegeven. De grootte van de verlaagde groenvakken bepalen we tijdens de werkzaamheden. We maken de verlagingen zo ondiep mogelijk.
Bestrating van voetpaden
De bestrating van voetpaden of rijwegen maken wij weer netjes. De wegbeheerder heeft alle verharding beoordeeld. Op een aantal plekken is de verharding erg ongelijk of slecht. Wij herstellen deze verharding en nemen deze werkzaamheden mee tijdens de groenrenovatie. Op een aantal kruispunten vervangen wij de tegels door dubbelklinkers. Dubbelklinkers zijn sterker en blijven netter liggen als er auto’s overheen rijden.
Op de renovatiekaart is met een donkerblauwe kleur aangegeven waar we het trottoir opnieuw bestraten. Met een lichtblauwe kleur is aangegeven waar we tegels vervangen door dubbelklinkers.
Op het beplantingsplan is met een grijze kleur aangegeven waar we werken aan de verharding.
Geadopteerd groen
Verschillende inwoners hebben een groenvak geadopteerd. Soms is deze beplanting van deze vakken verouderd. Deze vakken nemen wij mee in de groenrenovatie.
Speelplekken
Binnen het plangebied liggen drie speelplekken. Op de renovatiekaart en op het beplantingsplan staan de speelplekken met een gele ster aangegeven. Bij de ster staat het jaartal wanneer wij deze vervangen. Wij starten dan een nieuw participatietraject. Met een bord op de speelplek kondigen wij dit traject aan.
De speelplek op het Fazantpad is nog niet zo lang geleden gerenoveerd. Omdat een schommel op deze plek gemist wordt, plaatsen wij bij de groenrenovatie een schommel op het grasveld.
De plannen werken wij momenteel uit tot een werkplan
Op basis van het werkplan kiezen wij een groene aannemer voor de uitvoering van de werkzaamheden. Komende winter gaan wij de werkzaamheden uitvoeren. Wij willen in januari 2025 starten. Later dit jaar geven wij op deze pagina een update over de gekozen aannemer en de concrete start en duur van de werkzaamheden.
Heeft u nog vragen of opmerkingen over de groenrenovatie?
Heeft u nog vragen of opmerkingen? Neemt u dan gerust contact op met Debby van den Herik, projectleider groen. Bel op werkdagen tussen 08.30 en 12.30 naar 035-609 34 11(Verwijst naar een telefoonnummer) of stel uw vraag online(Verwijst naar een externe website).