Gezondheidsverklaring

Het is belangrijk dat u gezond genoeg bent om veilig aan het verkeer deel te nemen. Niet alleen voor uzelf maar ook voor andere weggebruikers. Het CBR beoordeelt dit met de gezondheidsverklaring.

Wanneer is een gezondheidsverklaring nodig?

U heeft een medische keuring nodig bij het aanvragen/verlengen van uw rijbewijs:

  • als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag
  • om medische redenen
  • bij een rijbewijs voor een bus of vrachtwagen

Mijn CBR

De Gezondheidsverklaring vult u zelf in. Want het gaat om uw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Op Mijn CBR logt u in met uw DigiD.

Inloggen met DigiD Gezondheidsverklaring invullen via CBR

Wees op tijd!

Zorg ervoor dat u uw gezondheidsverklaring 4 maanden voordat uw rijbewijs verloopt, indient. Als u weet dat u een arts of medisch specialist moet bezoeken, adviseren wij u om enkele maanden voor het verlopen van uw rijbewijs te starten.

Een arts bezoeken is altijd verplicht bij het verlengen van een groot rijbewijs of als u 75 jaar of ouder bent. 

Kosten

Aan een gezondheidsverklaring zitten kosten verbonden

Gezondheidsverklaring op papier

Kunt of wilt u de aanvraag niet online doen, dan zijn er een aantal mogelijkheden om een papieren gezondheidsverklaring te kopen.

Via de webshop van het CBR

U kunt een papieren Gezondheidsverklaring bestellen via de webshop van het CBR. Bijvoorbeeld als u geen DigiD heeft of als u voor iemand anders wilt bestellen. Let op: een papieren gezondheidsverklaring via de webshop kopen is duurder dan digitaal kopen en indienen. Dit zijn extra kosten voor de postverzending en handmatige verwerking van de gezondheidsverklaring. Betaling gaat via Ideal.

Bij een CBR-examencentrum

U kunt aan de balie van de CBR-examencentra in Amsterdam, Arnhem, Rijswijk en Eindhoven een gezondheidsverklaring kopen.