Participatieverklaring en inburgeren

De Participatieverklaring is een verplicht onderdeel van het inburgeren. Met het ondertekenen van de Participatieverklaring laat u zien dat u respect heeft voor de normen en waarden in Nederland en dat u mee wilt doen in onze samenleving.

Hoe komt u aan een Participatieverklaring?

Dit hangt af van uw situatie:

Bent u statushouder?

U hoeft niets te doen. Vluchtelingenwerk nodigt u uit voor een traject. Het traject duurt 3 dagen. U leert over gewoonten in de Nederlandse samenleving. Aan het eind van het traject ondertekent u de Participatieverklaring op het gemeentehuis.

Heeft u nog geen uitnodiging ontvangen dan kunt u contact opnemen met Vluchtelingenwerk in Soest: 

Willaertstraat 49, Telefoonnummer 035-602 60 53

Bent u geen statushouder?

U heeft van DUO een brief ontvangen dat u zich moet melden bij de gemeente voor de Participatieverklaring. In Soest hoeft u zich niet te melden via de gemeente. U kunt zich rechtstreeks inschrijven voor een workshop.

De workshop wordt aangeboden door Vluchtelingenwerk West en Midden Nederland. De workshop duurt 1 dag. Op de website kunt u zelf een datum en locatie kiezen. Aan het eind van de workshop ondertekent u de Participatieverklaring.

Voorkom een boete

Heeft u binnen 1 jaar vanaf het moment dat u in de gemeente bent komen wonen geen Participatieverklaring getekend? Dan krijgt u een boete van DUO. U kunt dan ook geen geld meer lenen bij DUO.

Inburgeren

Om in te burgeren moet u Nederlands leren. En u moet leren hoe Nederlanders wonen en werken. Als u genoeg hebt geleerd, doet u inburgeringsexamen. U heeft drie jaar de tijd om in te burgeren.

In Soest wordt inburgering aangeboden door Danner & Danner.