Participatieverklaring en inburgeren

Bent u nieuw in Nederland? Meestal moet u dan inburgeren. Nederlands leren hoort bij inburgeren. En u moet leren hoe we in Nederland wonen en werken. 

Het ondertekenen van een participatieverklaring is een verplicht onderdeel van het inburgeren. U laat daarmee zien dat u respect heeft voor de normen en waarden in Nederland en dat u mee wilt doen in onze samenleving. 

Uitvoeringsorganisatie BBS

Uitvoeringsorganisatie BBS voert de wet inburgering uit voor de gemeente Soest. U ontvangt van de uitvoeringsorganisatie een uitnodiging voor een eerste gesprek. Ook voor de participatieverklaring kunt u terecht bij de BBS.  

Heeft u geen uitnodiging ontvangen? Of wilt u een participatieverklaring? Neem dan contact op met de BBS. Ze zijn iedere werkdag telefonisch bereikbaar van 08.30 tot 12.30 uur op 035- 609 34 11 of mail naar inburgering@bbsuo.nl

Kijk voor meer informatie op de website van de BBS: Ik wil inburgeren.

Inburgeringstraject voor 1 januari 2022

Als u voor 1 januari 2022 met een inburgeringstraject bent begonnen dan valt u nog onder de oude wet inburgering. U kunt een Participatieverklaring ontvangen als u meedoet aan een workshop bij Vluchtelingenwerk. De gemeente Soest werkt samen met Vluchtelingenwerk. U kunt zich rechtstreeks online inschrijven bij Vluchtelingenwerk. U hoeft zich niet te melden via de gemeente.  

De workshop is online en als u in Soest woont is het gratis. U heeft een computer nodig. Na het afronden van de workshop ontvangt u de participatieverklaring.