Paspoort of id-kaart aanvragen en ophalen

Een paspoort of identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente. U maakt hiervoor eerst online een afspraak. Ook kinderen moeten zelf meekomen bij het aanvragen en ophalen van hun reisdocument.

Afspraak aanvragen

Wat neemt u mee tijdens de aanvraag?

  • Alle geldige en verlopen paspoorten en identiteitskaarten die u heeft. Ook eventuele buitenlandse reisdocumenten als u meer nationaliteiten heeft dan alleen de Nederlandse.
  • Een pasfoto die voldoet aan de eisen van de rijksoverheid.
  • Geld: u betaalt bij de aanvraag, bij voorkeur pinnen.
  • Let op: Bent u nog geen Nederlander? Regel dit dan eerst via Nederlander worden, of vraag een vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort aan.

Afspraak paspoort aanvragen Afspraak ID-kaart aanvragen

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort of identiteitskaart snel nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Doet u de aanvraag vóór 14.00 uur, dan kunt u uw reisdocument meestal de volgende werkdag ophalen en in ieder geval binnen 48 uur. Kunt u online geen afspraak meer maken? Bel ons dan op voor een afspraak.

Bent u uw oude paspoort of identiteitskaart kwijt, dan kan de spoedaanvraag langer duren. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Aangevraagd reisdocument ophalen

U kunt uw paspoort of identiteitskaart vanaf de zesde werkdag na aanvraagdatum persoonlijk ophalen bij de receptie. Hiervoor maakt u eerst een afspraak.

Afspraak reisdocument ophalen

Heeft u een reisdocument aangevraagd voor uw kind? Dan moet uw kind ook mee bij het ophalen. Neem ook uw eigen legitimatiebewijs mee.

Kosten

Scroll de tabel om meer te zien
Soort reisdocument Kosten (euro)
Paspoort vanaf 18 jaar 75,80
Paspoort tot 18 jaar 57,30
Identiteitskaart vanaf 18 jaar 68,50
Identiteitskaart tot 18 jaar 36,95
Extra kosten spoedaanvraag 51,60

Reizen met kinderen

Reist u met kinderen naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan zij? Of bent u niet de ouder van het kind? Dan kan dit problemen opleveren bij de identiteitscontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of dat u toestemming heeft om met het kind te reizen. Dit regelt u bij de Koninklijke Marechaussee.