Paspoort of identiteitskaart

Een paspoort of identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente. U maakt hiervoor eerst online een afspraak. Ook kinderen moeten zelf meekomen bij het aanvragen en ophalen van hun reisdocument.

Oude reisdocument kwijt, gestolen of verloren

Bij de aanvraag van een nieuw reisdocument, levert u uw oude in. Is er eentje kwijt, gestolen of verloren? Dan vult u een verklaring van vermissing in.

Afspraak paspoort Afspraak ID-kaart

Klachten? Maak dan geen afspraak.

Wij vragen u niet te komen als u klachten heeft als verkoudheid, hoesten, al dan niet in combinatie met koorts. 

Wat neemt u mee?

  • Alle geldige en verlopen paspoorten en identiteitskaarten die u heeft. Ook eventuele buitenlandse reisdocumenten als u meer nationaliteiten heeft dan alleen de Nederlandse.
  • Een pasfoto die voldoet aan de eisen van de rijksoverheid.
  • Geld: u betaalt bij de aanvraag, bij voorkeur pinnen.
  • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij het aanvragen en ophalen van hun reisdocument.
  • Let op: Bent u nog geen Nederlander? Regel dit dan eerst via Nederlander worden, of vraag een vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort aan.

Voor kinderen

Bij de aanvraag van een identiteitskaart voor een kind jonger dan 12 jaar en voor de aanvraag van een paspoort voor een kind tot 18 jaar geldt:

  • Komen beide ouders/gezaghebbers mee met het kind? Neem dan allebei uw identiteitsbewijs mee.
  • Komt er 1 ouder/gezaghebber mee? Neem dan uw eigen identiteitsbewijs mee. Neem ook (een kopie van) een geldig identiteitsbewijs en een ingevulde toestemmingsverklaring (pdf, 76 KB) mee van de andere ouder/gezaghebber. 
  • Komt de wettelijke voogd mee en bent u geen ouder van het kind? Neem dan uw identiteitsbewijs mee en een uittreksel van het gezagsregister of de beschikking van de rechtbank.

Reisdocument ophalen

U kunt uw reisdocument vanaf de zesde werkdag na aanvraagdatum persoonlijk ophalen bij de receptie. Hiervoor maakt u eerst een afspraak. Heeft u een reisdocument aangevraagd voor uw kind? Dan moet uw kind ook mee bij het ophalen. Neem ook uw eigen legitimatiebewijs mee.

Kosten

Scroll de tabel om meer te zien
Soort reisdocument Kosten (euro)
Paspoort vanaf 18 jaar 74,75
Paspoort tot 18 jaar 56,55
Identiteitskaart vanaf 18 jaar 67,55
Identiteitskaart tot 18 jaar 36,45
Extra kosten spoedaanvraag 50,90

Overige paspoorten

Heeft u een zaken-, vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort nodig? Meer informatie hierover vindt u op de pagina overige paspoorten.