Dubbele achternaam kind

Vanaf 1 januari 2024 kunt u voor een dubbele achternaam kiezen voor uw kind. U kunt van deze nieuwe mogelijkheid gebruik maken als uw eerste kind wordt geboren op of na 1 januari 2024. De gekozen achternaam geldt vervolgens voor al uw volgende kinderen. Uw kind moet wel de Nederlandse nationaliteit hebben.

U kunt dit gratis aangeven bij de geboorteaangifte of bij de erkenning van het kind.

Overgangsregeling

De overgangsregeling geldt als uw oudste kind is geboren op of na 1 januari 2016. Dan kunt u alsnog een dubbele achternaam kiezen voor uw kind. Dit kan alleen als beide ouders het daarmee eens zijn. Deze achternaam geldt vervolgens voor al uw gezamenlijke kinderen.

Vanaf 1 januari 2024 heeft u 1 jaar de tijd om alsnog de dubbele achternaam te kiezen voor uw kind. U moet hiervoor een afspraak maken. Beide ouders/gezaghouders moeten bij de afspraak aanwezig zijn.

Afspraak dubbele achternaam kind

Kosten

Voor het gebruik maken van de overgangsregeling betaalt u kosten. Voor uw oudste kind betaalt u 75 euro en voor elk volgend kind 50 euro.

Nieuw paspoort of identiteitskaart

Omdat het paspoort of de identiteitskaart van uw kind niet meer geldig is na de naamswijziging, moet u daarvoor een nieuw document aanvragen. Nadat u een bevestiging heeft ontvangen van de naamswijziging kunt een afspraak maken voor het aanvragen van een nieuw reisdocument. 

Meer informatie over de aanvraag en de kosten hiervoor vindt u op pagina paspoort of identiteitskaart aanvragen.

Meer informatie

Lees meer over het kiezen van een dubbele achternaam op Rijksoverheid.nl.