Rijbewijs

U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente. Een rijbewijs aanvragen of vernieuwen kan alleen op afspraak.

Kosten

  • Een rijbewijs kost € 38,95
  • Een spoedaanvraag kost € 34,10 extra
  • Bij vermissing betaalt u € 26,30 extra

(Tarieven 2017)

Hoe werkt het?

Uw rijbewijs ligt na vijf werkdagen voor u klaar bij de receptie van het gemeentehuis. U haalt uw rijbewijs persoonlijk op. Dit kan zonder afspraak bij de receptie tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Een rijbewijs is meestal tien jaar geldig. Op uw rijbewijs staat tot welke datum het geldig is.

Meenemen

Bij de afspraak voor uw rijbewijs neemt u mee:

  • Geldig identiteitsbewijs (alleen bij een verlopen rijbewijs of bij een vermissing)
  • Eén recente kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen van Rijksoverheid. Wij adviseren u om uw pasfoto’s door een vakfotograaf te laten maken. Maar let op, dit geeft geen garantie.
  • Bij het vernieuwen: uw oude (brommer)rijbewijs
  • Geld: u moet uw rijbewijs bij de aanvraag betalen, bij voorkeur pinnen

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Doet u de aanvraag vóór 14.00 uur, dan kunt u uw rijbewijs meestal de volgende werkdag ophalen en in ieder geval binnen 48 uur. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Maak een afspraak

Kunt u geen afspraak maken op korte termijn voor een rijbewijs? Neem dan contact met ons op via (035) 609 34 11.

Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs ondertekent u tijdens de afspraak een vermissingsverklaring bij de gemeente. Nadat uw identiteit is vastgesteld, kunt u direct een nieuw rijbewijs aanvragen.

Maak een afspraak

Voor uw eerste rijbewijs, behalve voor een bromfietsrijbewijs, heeft u een verklaring van rijgeschiktheid nodig. Uw rijschool regelt dit.

U heeft een medische keuring nodig bij het aanvragen/verlengen van uw rijbewijs:

  • als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag
  • om medische redenen
  • bij een rijbewijs voor een bus of vrachtwagen

De gezondheidsverklaring vraagt u online aan via de website van het CBR. Houd wel rekening met een langere afhandelingstermijn. Het CBR beslist hoelang uw rijbewijs geldig is.

Heeft u een extra categorie behaald? Dan moet u uw rijbewijs vernieuwen. Lees meer over de verschillende rijbewijscategorieën.

Het omwisselen van een buitenlands rijbewijs naar een Nederlands rijbewijs duurt minimaal twee weken. Het aanvragen en ophalen doet u zelf. Kijk voor de voorwaarden, de handleiding en de procedure op RDW.nl.

Als u 17 jaar oud bent, kunt u een jongerenrijbewijs aanvragen. U mag dan autorijden met een coach naast u. Hiervoor vraagt u een begeleiderspas aan bij de RDW. Lees meer over het jongerenrijbewijs op 2todrive.nl.

U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om op een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel te mogen rijden. Lees meer over het bromfietsrijbewijs op de website van Rijksoverheid

Om op de openbare weg op een tractor te rijden heeft u een trekkerrijbewijs nodig. Lees hier meer over op de website van Rijksoverheid

Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Lees hier meer over op de website van Rijksoverheid