Rijbewijs aanvragen en ophalen

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan. Na zes werkdagen kunt u uw rijbewijs op afspraak ophalen.

Rijbewijs verlengen

Wilt u uw Nederlandse rijbewijs online verlengen of met een categorie uitbreiden? Kijk voor meer informatie bij: Rijbewijs online verlengen of uitbreiden.

Voorwaarden

 • U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente.
 • Een rijbewijs aanvragen of vernieuwen kan alleen op afspraak.
 • Uw oude rijbewijs en/of brommerrijbewijs moet u meenemen. Bent u uw oude rijbewijs kwijt? Vul dan eerst een verklaring van vermissing in.
 • Uw rijbewijs ligt vanaf de zesde werkdag na aanvraagdatum voor u klaar.
 • U haalt uw rijbewijs persoonlijk op. Dit kan uitsluitend op afspraak.

Wat neemt u mee?

 • Een goedgelijkende pasfoto. Er gelden strenge eisen voor de pasfoto. De pasfoto mag bijvoorbeeld niet ouder zijn dan zes maanden. Bekijk alle eisen op de website van de Rijksoverheid.
 • Geld: u betaalt bij de aanvraag, bij voorkeur pinnen.
 • Een geldig identiteitsbewijs en uw oude rijbewijs. Is uw rijbewijs nog geldig én goed leesbaar? Dan kunt u dat ook als identiteitsbewijs gebruiken.
 • Is uw oude rijbewijs vermist of gestolen? Vul dan eerst een verklaring van vermissing in.
 • In sommige gevallen moet u eerst een gezondheidsverklaring aanvragen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Afspraak maken

Lees eerst de voorwaarden voordat u een afspraak maakt. Een afspraak maakt u eenvoudig online via de onderstaande afspraakbuttons. Kies een datum en tijdstip.

Rijbewijs aanvragen/verlengen

Aangevraagde rijbewijs ophalen

U kunt uw aangevraagde rijbewijs vanaf de zesde werkdag na aanvraagdatum ophalen bij de receptie. Hiervoor maakt u eerst een afspraak. 

Afspraak rijbewijs ophalen

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Maak dan een afspraak om uw rijbewijs met spoed aan te vragen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra, maar uw rijbewijs ligt dan sneller voor u klaar. Doet u de aanvraag voor 14.00 uur? Dan kunt u uw rijbewijs meestal de volgende werkdag of in ieder geval na 2 werkdagen ophalen.

Kunt u op korte termijn online geen afspraak meer maken? Bel ons dan op voor het maken van een afspraak. Dit kan op werkdagen tussen 08.30 en 12.30 uur via 035-609 34 11.

Kosten

Rijbewijs aanvragen Kosten (euro)
Rijbewijs 51,10
Extra kosten spoedaanvraag 39,65

Sinds 2018 hebben alle rijbewijzen een chip. Vanaf 1 juli 2023 kunt u uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen. Binnen vijf werkdagen na het ophalen van uw rijbewijs ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht. 

U heeft een medische keuring nodig bij het aanvragen/verlengen van uw rijbewijs:

 • als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag
 • om medische redenen
 • bij een rijbewijs voor een bus of vrachtwagen

Meer informatie over de Gezondheidsverklaring.

Heeft u een extra categorie behaald? Dan kunt u online bij de RWD een categorie toevoegen. Kijk voor meer informatie bij: Rijbewijs online uitbreiden

Alle nieuwe rijbewijzen zijn geldig voor een periode van 10 jaar. Voor personen van 70 jaar of ouder, en personen met een rijbewijs C of D, is het rijbewijs 5 jaar geldig. Vanwege medische redenen, of voor personen tussen 65 en 70 jaar, kan een rijbewijs korter dan 10 jaar geldig zijn.

De geldigheidsduur staat op het rijbewijs vermeld. De afgiftedatum is de aanvraagdatum.

Vanaf 75 jaar moet bij iedere vernieuwing van het rijbewijs een verklaring van Geschiktheid zijn toegekend. De gemeente geeft dan een rijbewijs af voor 5 jaar (tenzij het CBR een beperkte geldigheidsduur vaststelt).