Nadeelcompensatie aanvragen
Nadeelcompensatie is de vergoeding van schade die de gemeente door haar werk of plannen veroorzaakt. Bijvoorbeeld door werk aan de weg dat lang duurt of door bouwplannen.
Hoe werkt het?
Woont, of onderneemt u in de gemeente Soest? Dan kunt u nadeelcompensatie aanvragen.
Bij de beoordeling van uw aanvraag onderzoeken we welk deel van uw schade onvermijdelijk is. Een schade is onvermijdelijk als u deze kan verwachten van het werk dat de gemeente doet. Dit noemen we het normaal maatschappelijk risico. Deze schade vergoeden we niet.
Voorwaarden
U heeft recht op de vergoeding als de schade meer is dan normaal. En als de schade erger is dan dat van anderen in uw buurt. Uw situatie voldoet daarnaast aan deze eisen:
- De schade komt door een besluit of handeling van de gemeente Soest.
- De schade is niet op een andere manier vergoed.
- U hebt de schade niet zien aankomen.
- U hebt niets aan de situatie kunnen doen.
- De schade is niet langer dan vijf jaar geleden ontstaan. Ontstond uw schade voor 1 januari 2024? Of was de voorbereiding van het besluit gestart voor 1 januari 2024? Dan beoordelen we uw schade met de oude regels voor planschade.
Voorschot aanvragen
U kunt een voorschot op de schadevergoeding aanvragen. Dit doet u tegelijk met de aanvraag voor nadeelcompensatie. U moet ons dan wel laten zien dat er dringende financiële redenen voor zijn. U hebt niet automatisch recht op de nadeelcompensatie als u een voorschot krijgt. Soms moet u het voorschot terugbetalen.
Aanvragen
U vraagt de nadeelcompensatie online aan. U logt hiervoor in met uw DigiD. Bent u een ondernemer en heeft u eHerkenning? Gebruik dan eHerkenning voor de aanvraag.
U betaalt 500 euro om de aanvraag te doen. U rekent direct af via iDEAL. Geven wij u de vergoeding? Dan krijgt u deze kosten van ons terug.
Wat heeft u nodig voor uw aanvraag?
Wij vragen u om onderstaande gegevens mee te sturen met uw aanvraag. Zorg ervoor dat u deze documenten (digitaal) klaar heeft staan voordat u het online formulier gaat invullen.
Bent u een particulier? Dan heeft u voor uw aanvraag nodig:
- Een document waaruit blijkt dat u genoemde persoon gemachtigd heeft namens u deze aanvraag te doen (als dit het geval is).
- Een kopie van de eigendomsakte of een kopie van het huurcontract, of de pachtovereenkomst of de gebruikersovereenkomst van uw woning of onroerende zaak.
Stukken voor het uitleggen van de hoogte van de schade. - Overige documenten die u belangrijk vindt voor de behandeling van uw aanvraag.
Bent u een bedrijf? Dan heeft u voor uw aanvraag nodig:
- Uittreksel van de Kamer van Koophandel.
- Een document waaruit blijkt dat u de genoemde persoon gemachtigd heeft namens u deze aanvraag in te leveren (als dit het geval is).
- Een kopie van de eigendomsakte of een kopie van het huurcontract of de pachtovereenkomst of de gebruikersovereenkomst van uw bedrijfspand, bedrijfsperceel, bedrijfswoning of andere onroerende zaak.
- Stukken voor het uitleggen van de hoogte van de schade.
Als u schade lijdt als gevolg van winst- of inkomstenderving:
- Gewaarmerkte jaarrekeningen en maandcijfers over het jaar waarin schade is geleden + de 3 vorige jaren (als dat van toepassing is).
- De aanslagen vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting (als dat van toepassing is) over een periode van 3 jaar voorafgaand aan het jaar waarin schade is geleden.
- De gewaarmerkte jaarrekeningen en maandcijfers van de afgelopen 3 jaar en de maandcijfers van het lopende jaar moeten) een handtekening hebben van de directie of bij accountantsrapport de handtekening van de accountant.
- Overige documenten die u belangrijk vindt voor de behandeling van uw aanvraag.
Vragen?
Voor meer informatie neemt u contact op met team Juridische Zaken. Bel op werkdagen tussen 8.30 en 12.30 uur naar 035-609 34 11(Verwijst naar een telefoonnummer).