Levenloos geboren kind

Is uw kind levenloos geboren of leefde uw kind maar kort? Uw verlies is een ingrijpende, verdrietige gebeurtenis. U als ouder mag aangifte doen, maar ook het ziekenhuis of de begrafenisondernemer.

De gemeente maakt een akte van geboorte (levenloos) op. Deze akte wordt opgenomen in het overlijdensregister.

Zwangerschap korter dan 24 weken

Is uw kindje levenloos geboren na een zwangerschap die korter is dan 24 weken? Of  binnen 24 uur na de geboorte overleden? U mag zelf kiezen of u aangifte doet. U moet wel aangifte doen als u uw kindje wilt begraven of cremeren.

Aangifte doen

U doet binnen zes werkdagen na overlijden aangifte. De begrafenis of de crematie mag pas plaatsvinden na de aangifte. Voor een kind dat binnen drie dagen na de geboorte overlijdt, geldt een aangiftetermijn van drie dagen.

Achternaam kiezen voor levenloos geboren kind

U mag kiezen of uw kindje de achternaam van de vader of de moeder krijgt. Vanaf 1 januari 2024 kunt u ook voor een dubbele achternaam kiezen voor uw kind. Deze keuze heeft geen gevolgen voor de naam van volgende kinderen. U kunt dan opnieuw de achternaam kiezen die u wenst.

Afspraak maken

Om aangifte te doen van een levenloos geboren kindje, of een kindje dat binnen drie dagen is overleden, maakt u telefonisch een afspraak. U belt hiervoor op werkdagen tussen 08.30 en 12.30 naar 035-609 34 11.

Wat neemt u mee tijdens uw afspraak

  • Geldig identiteitsbewijs van diegene die aangifte doet
  • B-envelop met daarin gegevens van de arts over uw levenloos geboren kindje
  • Verklaring van overlijden, afgegeven door de behandelend arts
  • Uw trouw- of partnerschapsboekje als u wilt dat uw kindje wordt bijgeschreven