Omgevingsvergunning voor (ver)bouwen en slopen
Bent u van plan om een bedrijf te starten of te (ver)bouwen, wilt u iets aanleggen (oprit, weg, sloot), slopen of een boom kappen? Dan moet u meestal een omgevingsvergunning aanvragen.
Bouwen
Wilt u gaan bouwen, dan moet u bij de gemeente nagaan of het past binnen het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan). Daarnaast moet een bouwwerk voldoen aan bouwtechnische regels. Onder de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) zijn er twee aparte activiteiten waarvoor u een vergunning nodig heeft. Bouwen bestaat uit een technisch deel en een ruimtelijk deel. Soms is er in plaats van de technische vergunning alleen een melding vereist, maar dan moet u wel een kwaliteitsborger inschakelen. Meer hierover leest u op de pagina Wkb.
Vooroverleg
Wilt u weten of uw plan haalbaar is, voordat u een definitieve aanvraag indient? Dan kunt u vragen om een vooroverleg met de gemeente.
Omgevingsvergunning aanvragen
Een omgevingsvergunning vraagt u aan via het Omgevingsloket. U heeft hiervoor DigiD (inwoners) of eHerkenning (ondernemers) nodig. De kosten van een omgevingsvergunning variëren.
Heeft u uw aanvraag ingediend, dan wordt deze doorgestuurd aan de gemeente. De meeste vergunningen volgen de reguliere procedure. U hoort binnen maximaal acht weken of u de vergunning krijgt. Dit heet de beslistermijn.
De beslistermijn van een complexe aanvraag is maximaal zes maanden. Beide beslistermijnen kunnen eenmaal worden verlengd met zes weken.
Als u de omgevingsvergunning heeft gekregen en de vergunning is in werking getreden, dan kunt u beginnen. Staat er in uw omgevingsvergunning dat u de werkzaamheden moet melden, dan regelt u dit via de pagina Meld het werk.
U meldt zowel de start als het einde van de werkzaamheden.
Wilt u een openbare inrichting, bijvoorbeeld een hotel, café of restaurant, pension, cafetaria, snackbar buurthuis of clubhuis starten of overnemen? Of verandert er iets in uw (horeca)bedrijf? Dan moet u een exploitatievergunning aanvragen, ook als u geen alcohol schenkt.
Voor archeologische vindplaatsen, gemeentelijke monumenten en waardevolle bomen heeft de gemeente regels. Kijk eerst of uw bouwplan hiermee te maken heeft:
- Archeologische beleidskaart Soest (pdf, 248 KB)
- Archeologische voorschriften (pdf, 105 KB)
- Overzicht waardevolle bomen (pdf, 354 KB)
Wilt u werkzaamheden uitvoeren in een gebied met landschappelijke, cultuurhistorische of archeologische waarde? Dan heeft u mogelijk een omgevingsvergunning voor het aanleggen nodig. Ga hiervoor naar het Omgevingsloket.
Wilt u op een locatie binnen of buiten de bebouwde kom werkzaamheden of activiteiten uitvoeren die gevolgen kunnen hebben voor beschermde dieren of planten? Zoals een gebouw isoleren of slopen, een boom kappen, een weg verbreden of tijdelijke natuur ontwikkelen?
Dan heeft u daarvoor toestemming van de provincie nodig. Dit kan een omgevingsvergunning flora- en fauna-activiteit zijn. Kijk voor meer informatie op de website van de Provincie Utrecht.
De provincie Utrecht wil naast de natuur ook het landschap beschermen en heeft hier aanvullende regels voor opgesteld. U vindt meer over deze onderwerpen op de website van de RUD Utrecht.
Bij de bekendmaking van het besluit staat wat u kunt doen als u het niet met het besluit eens bent. Tegen een omgevingsvergunning waarbij de reguliere procedure van toepassing is kunt u bezwaar maken. U kunt binnen zes weken een bezwaarschrift indienen.
Meer informatie vindt u op bezwaar maken tegen besluit.
Bij de uitgebreide procedure kunt u eerst uw mening (zienswijze) over het ontwerpbesluit geven. Doe dit binnen zes weken. Daarna kunt u in beroep gaan bij de rechter.
Vanaf 1 juli 2024 is omgevingsloket.nl, het oude Omgevingsloket (OLO) niet meer beschikbaar. Na deze datum kunt u geen aanvullingen meer doen via OLO.
Wanneer is dit voor u belangrijk?
- U heeft een aanvraag omgevingsvergunning gedaan voor 1 januari 2024. De gemeente heeft deze aanvraag nog in behandeling.
- U heeft een omgevingsvergunning gekregen op een aanvraag voor 1 januari 2024. In de voorschriften bij die vergunning staat dat u nog gegevens moet aanleveren.
Het gaat om vergunningen die onder de Wabo aangevraagd of verleend zijn. Dit is vóór de inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet.
U kunt op twee manieren aanvullingen doen op OLO-aanvragen
- Via een formulier in het nieuwe Omgevingsloket. U kiest dan voor “Wabo aanvraag of besluit aanvullen-informatie”.
- Via constructiesV&H@soest.nl. Gebruik dit e-mailadres alleen als het u op de eerste manier niet lukt.
Bij aanvragen na 1 januari 2024 gaan aanvullingen via de lopende aanvraag
Heeft u een aanvraag gedaan na 1 januari 2024? En moet u hiervoor nog aanvullende gegevens indienen? Dan gaat u naar Mijn Omgevingsloket. Hier voegt u de aanvulling bij het aanvraagnummer van uw aanvraag of vergunning toe.
Welstandsadvies (ver)bouwen
Heeft u een omgevingsvergunning voor het bouwen of verbouwen nodig? Dan wordt deze beoordeeld aan de redelijke eisen van welstand. Het beleid staat in de Welstandnota Soest 2014.
Meer informatie vindt u op de pagina welstandsadvies aanvragen.